dorada_myfishday

Pieczona dorada z kaszą bulgur

Październik 28, 2014

Dość dawno nie jadłem dorady, chyba aż zapomniałem jaka jest dobra. Biję się w pierś i obiecuję poprawę. Prosty, świetny smak pieczonej ryby. W roli głównej – dorada.

naleśnik8_myfishday

Banh Xeo – wietnamskie naleśniki z wieprzowiną i krewetkami

Październik 24, 2014

Banh Xeo – wietnamskie naleśniki na bazie mieszanki mąki ryżowej, kukurydzianej i kurkumy. Smażone z dodatkiem mleka kokosowego, podawane z wieprzowiną, krewetkami i mieszanką świeżej mięty i kolendry. Smak Wietnamu w czystej postaci.

makaron18_spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

Październik 22, 2014

Tuńczyk, jedna z najszlachetniejszych ryb. Szkoda, że większość kojarzy ją tylko jako produkt z puszki. A przecież smak papki zamkniętej w puszce, nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Postaramy się jednak odczarować ten smak. Powinno się udać.

kalmar_myfishday

Kalmary

Październik 21, 2014

Kałamarnice, Kalmary – to nazwa ogólna, określająca ok 300 gatunków tych głowonogów, zróżnicowanych pod względem morfologicznym i ekologicznym. Kalmary zaliczane są do tzn. owoców morza. W kontekście kulinarnym, najczęściej wykorzystywany jest Kalmar pospolity.

pastarybnojajeczna5_myfishday

Pasta jajeczna z wędzonym sumem

Październik 20, 2014

Rzadko przykładam się do śniadania, ale w lodówce leży kawał wędzonego suma, jajka ugotuję na twardo, nie będę żałować majonezu. Oj, chcę mi się pasty jajecznej z wędzoną rybą w pszennych bułeczkach. Obowiązkowo świeżych. A i dużo, dużo masła.

flądra6_myfishday

Smażona flądra z masłem ziołowo-cytrynowym

Październik 17, 2014

Flądra to piękne wspomnienie pobytów nad morzem. To zawsze jeden z pierwszych i obowiązkowy punkt każdej wizyty tam. Tym razem trochę inaczej, po mojemu. Taka próba odświeżenia, fantastycznych, kulinarnych wspomnień.

makaron_1_myfishday

Szybki azjatycki makaron Mie Goreng z krewetkami i kalmarami

Październik 15, 2014

Są takie dni, że nie mam kompletnie czasu, aby coś ugotować, czy też kompletnie mi się nie chce gotować. Ale jednocześnie chce mi się czegoś dobrego, a nie chcę zrobić kolejnego posiłku „na odpierdol”. Wtedy najczęściej robię makaron.

fritata_1_myfishday

Mini frittaty z wędzonym łososiem

Październik 13, 2014

Kolejna odsłona prostego i efektownego śniadania. Pomysł zaczerpnięty z kuchni włoskiej, choć łudząco podobny chociażby do francuskiego quiche. Danie, w którym nie ograniczają nas dodatki. U nas wędzony łosoś, kremowy serek, świeże zioła.

bagietka_myfishday

Bagietka z kotletami rybnymi podana z frytkami po belgijsku

Październik 8, 2014

Kto nie lubi takiego duetu jak bagietka na ciepło, napakowana od serca, rostbefem, rybą czy pieczonym indykiem, a do tego wielki talerz gorących frytek. Zostaje tylko posolić frytki, mocno chwycić bagietkę i bardzo szeroko otworzyć usta. Zawsze takim duetem się najadam, żeby nie powiedzieć, że przejadam.

pad thai11_myfishday

Pad Thai

Październik 6, 2014

Pad thai to danie typowo uliczne, sprzedawane w małych lokalach, straganach czy obwoźnych wózkach, które co wrażliwszych turystów mogą przyprawić o lekki dreszcz. Mimo, że nie jest to danie wielkich restauracji stanowi kwintesencję smaków tajskiej kuchni.

dynia26_X_myfishday

Krem z dyni z dodatkiem pieczonego dorsza i karmelizowanej pietruszki

Październik 2, 2014

Dynia – bezsprzeczna królowa jesieni. Przystoi jej wszystko: zupy, sosy, ciasta, kopytka, placuszki. Doskonale sprawdza się w roli głównej, jaki i jako tło dla mięs i ryb. Sezon w pełni. Korzystajmy.

kotlety_myfishday

Kotlety rybne z grillowaną cukinią

Październik 1, 2014

Kotlety rybne – klasyka!! U nas mielony sum i miętus!! Kotlety smażone, serwowane prosto z patelni, z bagietką. Podajemy z grillowaną cukinią oraz majonezem ziołowym. Posmakują nawet największym rybnym antagonistom.