zapiekanka_myfishday4

Zapiekanka makaronowa z krewetkami i serem

Listopad 27, 2014

Często spotykałem się z opiniami, że to „coś” nie może być smaczne, że krewetki do zapiekanki i jeszcze ser to „nie pasuje”. A ja się nie zgadzam, nie róbmy z krewetek, przekąski salonowej, a wersja zapiekana z makaronem, dobrym serem będzie smakować wszystkim, może być dobrym sposobem, aby dzieci wprowadzać w nowe smaki – ryb i owoców morza.

ośmiornica22_myfishday

Ośmiorniczki baby duszone w czerwonym winie

Listopad 24, 2014

Dzisiejsza ośmiornica to danie kuchni greckiej, choć z pewnością makaron sugerowałby inny zakątek Europy. Danie proste, jednogarnkowe. Krzyżuje się w nim cała feeria smaków: słona ośmiornica, lekko kwaśne pomidory, czosnek, liść laurowy, cynamon. No i oczywiście, czerwone wino.

krewetki_miod_4_myfishday

Smażone krewetki z boczkiem i miodem

Listopad 21, 2014

Dzisiejszy przepis to zwykły prosty smak – krewetki, smażone z dodatkiem boczku, czosnku, miodu i ewentualnie papryczką chilli. Podane z bagietką.

wonton_1_myfishday

Wontony z wieprzowiną i krewetkami

Listopad 20, 2014

Wontony to klasyka kuchni chińskiej. Pozwalają na szeroką gamę doboru nadzień jak i sposobów przygotowania. Ja wybrałam pikantny bulion z dodatkiem kapusty bok choy i kolendry. A im zimniej tym więcej chili w bulionie.

sałatka11_myfishday

Śniadaniowa sałata z białym serem, marynowanymi ośmiornicami i łososiem

Listopad 14, 2014

Dziś poranek babski. Ma być lekko i zdrowo. Musi być też rybnie, w końcu to śniadanie u mnie. To jednak jedyny warunek jaki mogę postawić. Ma być bez pieczywa, bez masła…aaa i mamy mieć jeszcze miejsce na deser. Trudne, choć nie niemożliwe.

sledzpijacki_1_myfishday

Śledź w oliwie z dodatkami, podany z czystą wódką

Listopad 7, 2014

Dzisiaj wieczór męski. Na stole śledź, dobry holenderski matjas, od paru dni leżakuje w oliwie, czosnku, imbirze, pieprzu. Wódka zmrożona w lodówce. Rzadko ją piję, ale do takiej okazji muszę. Boli mnie głowa, cholernie mnie boli, choć jeszcze nie umoczyłem dzioba, ale pomyślałem, jak będzie boleć mnie jutro, no ale nie narzekajmy, gdy „wódka stygnie”

hummus12__myfishday

Hummus dyniowy

Listopad 5, 2014

Bliski Wschód, to skarbnica kulinarnych pereł. Szukając jej kwintesencji, moje myśli od razu biegną w kierunku hummusu. Nic dziwnego, że świat już dawno oszalał na jego punkcie i docenił jego smak.

zielone pesto6_myfishday

Sałatka makaronowa z grillowanym łososiem i pesto bazyliowym

Listopad 3, 2014

Jedna z najprostszych rzeczy jaką możemy zrobić w kuchni. Doskonały ratunek w momencie niespodziewanych wizyt czy totalnego braku czasu lub chęci przebywania w kuchni. Dziś w wersji z grillowanym łososiem i bazyliowym pesto.