irish_coffee_myfishday_1

Irish coffee

Grudzień 29, 2014

Irish coffee. Ktoś mógłby powiedzieć, a co to za filozofia to zrobić. Tak, to prawda, to nic trudnego, ale muszą być spełnione podstawowe zasady, aby uzyskać jej oryginalną formę. A jeśli ich nie spełniamy to pijemy tylko jakąś nędzną jej podróbkę. I niech to brzmi buńczucznie czy przemądrzale, ale kawa po irlandzku musi być zrobiona zgodnie z zasadami. I koniec dyskusji.

kielbasaparzona_myfishday3

Kiełbasa rybna parzona podana z karmelizowaną cebulą

Grudzień 24, 2014

To moja pierwsza wyprodukowana kiełbasa i od razu sukces. Mielenie, napychanie osłonek, oglądanie czy wszystko poprawnie, czy nie za gruba, czy nie za cienka, no i przede wszystkim, czy będzie smaczna. Ta była i to bardzo. A to dopiero początek kiełbasianej przygody.

kulebiak5_myfishday

Łosoś w cieście francuskim

Grudzień 22, 2014

Danie bardzo klasyczne o iście świątecznym charakterze. To tylko mylne wrażenie, że jego przygotowanie wymaga niewiarygodnych zdolności. Wiele jego elementów możemy wykonać dzień wcześniej. W dniu podania, pozostaje tylko obserwować, jak pięknie rumieni się w piekarniku…ale to już czysta przyjemność.

karp_myfishday

Karp

Grudzień 17, 2014

Karp jest rybą słodkowodną. Popularność jego występowania wzrasta w krajach, które nie posiadają dostępu do wód morskich lub oceanicznych. W chwili obecnej, karp jest najpopularniejszą rybą hodowlaną. Na świecie odławia się ok. 200 tys. ton karpia rocznie.

sledz_wciescienales_myfishday

Śledzie smażone w cieście naleśnikowym

Grudzień 16, 2014

Jest to danie w naszej rodzinie goszczące zawsze w wigilijny wieczór, choć raczej rzadko słyszałem o jego bytności w innych domach. Mówię tutaj o grzybach w cieście naleśnikowym, i śledziach w cieście naleśnikowym. Podanych prosto z patelni. Wersje grzybową jadam tylko w święta, zaś śledziowa weszła do menu codziennego

roladka7_myfishday

Krakersy serowe podane z roladką z sera koziego, łososia i orzechów z pieprzem

Grudzień 15, 2014

Krakersy serowe z dodatkiem rozmarynu, czarnuszki czy maku mają charakter iście uzależniający a prostota ich wykonania jest odwrotnie proporcjonalna do fantastycznego efektu końcowego. Sprawdzają się przy każdej okazji. W najbliższych dniach, w szczególności w formie jadalnego prezentu czy przystawki dla nadgorliwych gości, którzy przyszli głodni a kolacja świąteczne jeszcze nie gotowa.

mini_pasztet_myfishday3

Mini pasztet rybny z siei i łososia

Grudzień 12, 2014

Świat pasztetów to świat bardziej różnorodny niż nam się wydaje, serdecznie zapraszamy, aby zrobić pierwszy krok w tym kierunku, i obiecujemy, że będzie ich więcej. Dzisiaj przedstawiamy przepis na mini pasztet rybny z siei i łososia zalany galaretką z sherry.

kuskus11_myfishday

Łosoś pieczony w pomarańczach i rozmarynie

Grudzień 10, 2014

Dzisiejsza propozycja łączy w sobie typowe świąteczne smaki – cynamon, skórkę pomarańczową, orzechy, suszone owoce. Można by pomyśleć, że zarezerwowane są one tylko dla świątecznych ciast i deserów. Ich mieszanka, w połączeniu z łososiem i kuskusem, nadaje im zupełnie nowy wymiar smaku.

muffiny5_myfishday

Wytrawne muffiny z wędzonym łososiem, gruszką i serem camembert

Grudzień 8, 2014

Przygotowanie ciasta na muffiny trwa kilka minut, nie musi ono rosnąć, odpoczywać, ani chłodzić się w lodówce. Sprawdzą się w momencie gdy mamy przed sobą cały dzień pielgrzymek od świątecznego do świątecznego stołu, a na szybkie śniadanie, nadal marzy się nam coś bardziej wykwintnego niż kanapka. Ja najbardziej lubię lekko ciepłe. Rozrywam je wtedy, i wrzucam kawałek masła.

sledz_faszerowany_1

Śledzie faszerowane

Grudzień 5, 2014

Jak byłem dzieckiem to okres świąteczny był okresem magicznym, choinka, prezenty, wyczekiwanie, odwiedziny u rodziny, której dawno nie widziałem. Teraz kompletnie tego nie czuję, i w zasadzie większość osób, które o to pytam mają tak samo. Ale na szczęście jest tych kilka rzeczy, które nadal cieszą. Pierwszą jest zapach żywicy i choinki, a drugą gotowanie i jedzenie świąteczne.

pate_X_myfishday

Pâté z wędzonego pstrąga

Grudzień 3, 2014

Pâté jest klasyką kuchni francuskiej a jego najbardziej znaną wersją jest ten wykonywany z drobiowych podrobów. Idealnie kremowy, esencjonalny, pokryty delikatną warstwą tłuszczu w której zamyka się cały aromat. Jego rybna wariacja jest doskonałą przystawką, zarówno na świątecznej kolacji jak i w trakcie przedświątecznych spotkań.

filo5_myfishday

Pierożki z ciasta filo z kremowym nadzieniem krewetkowym

Grudzień 2, 2014

Cieniutkie, greckie ciasto filo znane jest głównie ze słodkiego zastosowania, przede wszystkim do produkcji baklawy. Choć doskonale pasuje do cukierniczych wyrobów, równie dobrze sprawdza się do przygotowania wytrawnych pierożków czy zapiekanek. Dziś w wersji krewetkowej, z dodatkiem kremowego serka i czarnych oliwek.