Styczeń 29, 2015
Gdy zawsze mówiłem, że jednym ze wspomnień dzieciństwa jest zupa rybna, to że bywała na naszym stole na pewno raz w miesiącu, to większość się dziwi, inna część się krzywi, a całkiem inna nie wierzy. Nie traktuję jej obecności w domowym menu jako wydarzenia zjawiskowego, niczym pojawienia się ufo na niebie, czy zmniejszenia dziury budżetowej kraju. Zupa jak zupa.
Styczeń 27, 2015
Dziś przepis bardzo krótki. Można by pokusić się o stwierdzenie, że wręcz banalny. W przygotowaniu z pewnością. W smaku jednak, nie ma nawet grama banalności. Orientalna sałatka coleslaw z sosem z masła orzechowego i grillowanymi krewetkami zawładnęła moim sercem już jakiś czas temu. Śmiem twierdzić, że po tym wpisie, grono jej fanów wzrośnie znacząco.
Styczeń 22, 2015
Za chwilę wpadną goście na drina. Wieczorem jesteśmy zaproszenie do znajomych bo dostali kilka butelek wina z Portugalii. Jutro robimy imprezę dla przyjaciół. Na każdą taką okoliczność szybko robimy paluchy z łososiem – przekąskę, która zawsze święci triumfy. Goście będą pytać skąd wziąć przepis. Wiecie co macie im powiedzieć.
Styczeń 20, 2015
Utarło się, że ziemniaki nie należą do najbardziej wykwintnych warzyw jakie możemy spotkać na naszych stołach. Mogą wydawać się wręcz banalne. Może właśnie dlatego rzadko po nie sięgamy, poza klasycznymi pomysłami obiadowymi. Ten przepis ma odczarować ten mit i trochę je uszlachetnić.
Styczeń 15, 2015
Krewetki. Tak to one chyba są symbolem niechęci do owoców morza wszystkich tych, którzy w niezrozumiały sposób nazywają je: robaczkami, pędrakami, glizdami itp. Zatem do wszystkich błądzących: Nie lękajcie się! Bo nie wiecie co tracicie. Na pierwszy raz proponuję prosty przepis, kupcie ładne duże krewetki, najlepiej świeże, zobaczycie jakim są one cudem smakowym. I co ważne z perspektywy kulinarnej, bardzo proste w przygotowaniu.
Styczeń 13, 2015
Zimą, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, zawsze ratujemy się orientalnymi odmianami bulionów. Fantastycznie aromatyczne i rozgrzewające uratują każdy, nawet najbardziej mroźny dzień. Tym razem wywar powstawał na bazie pancerzy krewetek. Żeby dopełnić azjatycki charakter zupy, dodaliśmy marynowane pędy lotosu i marynowany czosnek. Cudownie słodko – kwaśne połączenie.
Najnowsze komentarze