Jajka w koszulkach z łososiem

Jajka w kokilkach z łososiem

Wrzesień 2, 2014

Pin It

Jajko jest dla mnie synonimem śniadania, płynne żółtko kwintesencją szczęścia. Śniadania jadałam rzadko, na przekór wszystkim twierdzeniom, jak ważny jest to element dnia. Nawyk jedzenia w godzinach porannych wyrobiłam w sobie trochę ponad rok temu. Nie znaczy to wcale, że czerpię z nich przyjemność. Rano, wszystko dzieje się dla mnie za szybko. A jedzenie w pospiechu jest jednym z największych grzechów w moim kulinarnym dekalogu. W pośpiechu lub idąc ( zgroza), wtedy wszystko jakoś gorzej smakuje.

Co innego, leniwe, weekendowe śniadania. Takie, w trakcie których można bezkarnie sączyć kawę do jej powolnego wystygnięcia i bez większych wyrzutów sumienia zamaczać chleb w rozpływającym się żółtku w zapiekanych jajkach.

No właśnie. Zapiekane w kokilkach jajka. Dla mnie są najdoskonalszą postacią śniadań. Ich magia zamyka się nie tylko w fantastycznej kremowej konsystencji ale przede wszystkim w nieograniczonych możliwościach doboru dodatków. Ja w swojej wersji poszłam w kierunku lekko orientalnym, łącząc wędzonego łososia ze śmietanką kokosową, trawą cytrynową i kolendrą. [ W ]

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże jajka
  • 2 spore plastry wędzonego łososia
  • 5 łyżek śmietanki kokosowej
  • łodygę trawy cytrynowej
  • garść kolendry
  • dymka
  • masło
  • sól
  • pieprz

Piekarnik należy nagrzać do 250°C. W tym czasie, w rondelku podgrzewamy śmietankę kokosową przyprawioną solą, pieprzem i trawą cytrynową. Podgrzewamy, nie zagotowujemy.

Do dwóch żaroodpornych foremek wlewamy przygotowaną wcześniej śmietankę kokosową, układamy łososia i kolendrę. Na wierzch wbijamy delikatnie, po jednym jajku. Na wierzch kładziemy wiórki masła, doprawiamy pieprzem i solą.

jajko_667

Gotowe kokilki należy ustawić w żaroodpornym naczyniu lub głębokiej blaszce i wlać tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 – 12 minut. W tym czasie białka powinny się ściąć, a żółtka pozostać płynne. Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać jajka kilkoma listkami kolendry i grubo pokrojoną dymką.

Do jajek doskonale pasuje świeże lub lekko podpieczone pieczywo.

Pin It

Tagi: , , ,