galette14_myfishday

Galette z pomidorami i anchois

Wrzesień 19, 2014

Pin It

Kruche, razowe ciasto. Słodkie pomidory. Słone, intensywne w smaku anchois. To jedno z tych kulinarnych połączeń, które w mojej kuchni noszą znamiona perfekcji. Zresztą, już sama obecność pomidorów sprawia, że dowolne danie świata ma od razu przewagę nad innymi. Pomidory kocham wielką, kulinarną miłością. Właściwie jedno z moich pierwszych, wyraźnych wspomnień związanych z jedzeniem, to ja, w dwóch kucykach, siedząca na ganku na wsi, jedząca z wielkiej miski pomidory ze śmietaną i solą.

Wyczytałam gdzieś, że statystyczny Polak zjada rocznie ok. 10 kg pomidorów. Gwarantuję, że ja wyrabiam normę za przynajmniej 10 rodaków i pewnie nie raz to na tym blogu udowodnię.

Zanim przejdziemy do konkretów, parę słów na temat galette. Większość może uznać, że używanie takiej nazwy to objaw snobizmu. Można przecież powiedzieć tarta, no ale wtedy nie będzie już brzmiało tak „światowo”. Prawda jest jednak taka, że pojęcia te nie są synonimami a ich mylenie można by uznać za kulinarną ignorancję.

Galette to pojęcie wywodzące się z kuchni francuskiej. Określa ono szereg wypieków ( zarówno słodkich jak i wytrawnych ) o płaskim, okrągłym kształcie, których bazą jest ciasto kruche. W odróżnieniu od tart, galette jest pieczone bez formy i ma charakter rustykalny.

galette12_myfishday

Składniki:

Ciasto:

  • Szklanka mąki pełnoziarnistej
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół kostki niesolonego masła ( pociętego na kawałki )
  • 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 6 średnich pomidorów ( dowolnych gatunków i kolorów)
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 10 filecików anchois
  • Opakowanie kremowego serka śmietankowego
  • Twaróg z koziego sera
  • Świeże zioła ( ja użyłam pietruszki, tymianku i bazylii )
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz

galette_myfishday

Dodatkowo:

  • jajko ( do posmarowania brzegów ciasta )

 

Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.

galette3_myfisday

Nadzienie: Pomidory kroimy w plastry. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół. Czosnek i zioła siekamy drobno, doprawiamy oliwą. Część ziół możemy odłożyć i posypać nimi galette po upieczeniu. Fileciki anchois wyjmujemy z oliwy i odsączamy. Możemy użyć ich w całości lub porwać na drobniejsze kawałki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Nie musi być to idealny kształt koła. Galette ma charakter rustykalny, więc im mniej równy kształt tym lepiej. Przenosimy na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Rozwałkowane ciasto smarujemy kremowym serkiem, w kształt okręgu, zaczynając od zewnętrznego, kończąc na środku, pozostawiając 3 cm  zakładkę na zawinięcie brzegów. Dzięki temu ciasto nie przesiąknie sokiem puszczonym przez pomidory w trakcie pieczenia. Na okręgu z kremowego serka układamy pokrojone pomidory, mieszankę ziół i czosnku oraz anchois. Ułożone składniki smarujemy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto zawijamy po bokach i smarujemy rozmąconym jajkiem jego brzegi.

galette8_myfishday

Galette pieczemy w temperaturze 180ºC, przez 30 – 35 min, aż brzegi ciasta zrobią się złoto brązowe.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy galette drobno pokruszonym, twarogowym serem z mleka koziego i resztą świeżych ziół. Możemy podawać jeszcze ciepłe lub po całkowitym wystygnięciu. Równie dobrze będzie smakować następnego dnia. Do galette doskonale pasować będzie prosta sałata w winegretem.

 

Pin It

One Comment

  1. Ania pisze:

    Myślałam, że ze swoimi lewymi rękoma nie robię czegoś tak pięknego, ale się uparłam i ha! Wyszło! Ale ze 3 dni się zbierałam. Przy okazji odczarowałam anchois, za którym do tej pory nie przepadałam ;) pozdrawiam i czekam na każdy kolejny przepis. Ania (Żaba tak na serio)