maslo_czosnkowe

Masło cytrynowo-ziołowe

Wrzesień 23, 2014

Pin It

Zauważyłam ostatnio, że ludzie kochają zamieniać w kuchni składniki. Poczytajcie dowolne komentarze na blogach kulinarnych. Czy zamiast wołowiny mogę użyć kurczaka? Czy można użyć jogurtu zamiast śmietany? Podobno zamiast foie gras można spokojnie dodać hummus ( tego stwierdzenia do tej pory nie rozumiem ). Niby wszystko jest ok. Podobno wiele kulinarnych klasyków powstało właśnie w wyniku „kombinacji”. Nie jestem też zwolenniczką zabijania w ludziach potrzeby rozwoju i innowacji. Są jednak w kuchni rzeczy nie do zastąpienia, takie bez których pewne dania całkowicie tracą sens. Jedną z takich rzeczy jest właśnie masło. Bo czy wyobrażacie sobie jajecznicę na oliwie albo ciepłą, chrupiącą bagietkę z margaryną? Proszę, nie mówcie że tak :)

Dziś przepis może wydać się banalny. Ja wolę stwierdzenie klasyczny.

fladra3_X_667
Składniki:
  • Pół kostki masła ( wybieramy tylko takie, które zamiera przynajmniej 82% tłuszczu )
  • Świeże zioła ( ja użyłam tymianek, bazylię, pietruszkę )
  • Ząbek czosnku
  • Skórka z cytryny

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z posiekanymi drobno ziołami, czosnkiem i otartą skórką z cytryny. Można doprawić też szczyptą soli.

Gotową masę układamy na folii spożywczej, zawijamy i formujemy wałek. Przygotowane masło wkładamy do lodówki i pozwalamy mu się ścisnąć. Możemy również gotową mieszankę włożyć do miseczki i schłodzić. Zwinięte w rulon będzie jednak łatwiejsze do porcjowania i efektowniejsze.

Masło ziołowe będzie idealnym dodatkiem do smażonych, grillowanych, pieczonych ryb i owoców morza. Tu pewnie pojawi się jeszcze wiele razy w różnych smakowych konstelacjach. Można je dodać również do steków czy pieczonych ziemniaków albo po prostu zjeść ze świeżym chlebem. Też będzie genialne.  

Pin It

Tagi: ,

2 Comments

  1. Zgadzam się, proste i nieprzekombinowane dania smakują najlepiej, jednak kuchnia byłaby nudna bez eksperymentów, z których często wychodzą wyjątkowo udane smakowitości :) A masełko ziołowe znakomite- dzisiaj rybkę zaserwowałam z dodatkiem masła czosnkowego, pyyycha! :) Pozdrawiam :)