bob_myfishday

Bób z krewetkami i chorizo

Wrzesień 24, 2014

Pin It

Macie tak z sezonowymi produktami, że wraz końcem okresu ich dostępności dopada was „niepokój”, że być może zjecie go dopiero za rok albo co gorzej, zjedliście ich za mało? Ja miewam tak często: młoda marchewka, botwinka, czereśnie, słonecznik, dynia. Z bobem mam podobnie. Na całe szczęście, w sklepach dostępna jest mrożona wersja, która o ile nie nadaje się do jedzenia ze skórką, to obrana, dodana do sałatki nadaje się doskonale.

W moim domu, bób to właściwie pozycja obowiązkowa każdego letniego popołudnia. Gotowany w wodzie, z odrobiną soli i paroma ząbkami czosnku. Stawiany zawsze na stole w kuchni. Czeka, na tych głodnych, zbłąkanych, trafiających do kuchni tylko po to by otworzyć i zamknąć drzwi lodówki, sprawdzając czy aby przez ostatnie 20 min nic się w niej nie zmieniło.

Bób doskonale nadaje się na pasty, zupy, jako dodatek do białego chłodniku. Tego lata, bezwzględnie królował w mojej kuchni z dodatkiem rzodkiewki, ułożony na carpaccio z buraków. Tym razem w wersji surf and turf, czyli połączenia mięsa i owoców morza – u mnie krewetek i chorizo.

bób_myfishday

Składniki:

  • Opakowanie mrożonego bobu
  • Surowe krewetki ( obrane i oczyszczone ) ilość według uznania
  • Kilka plastrów kiełbasy chorizo
  • Czerwona cebula
  • Pietruszka
  • Szczypiorek
  • Mięta
  • Sok z połówki cytryny
  • Oliwa ( ja użyłam oliwy czosnkowej )
  • Sól
  • Pieprz

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy bób. Wystarczy mu jakieś 3 min gotowania. Odcedzamy na sitku i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu obieramy, wrzucamy do miseczki i skrapiamy oliwą. Do bobu dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz. W między czasie, na rozgrzaną patelnię układamy plasterki chorizo i smażymy po minucie z każdej strony. Na patelnię nie dodajemy oliwy. Chorizo jest  tłuste i w trakcie smażenia, wytopi się z niego dużo tłuszczu.

Chorizo zdejmujemy z patelni a w jego miejsce, na pozostałym tłuszczu podsmażamy krewetki, po minucie z każdej strony.

bób_myfishday

Bób układamy na talerzu, dodajemy krewetki i chorizo. Na wierzch, możemy posypać resztę ziół. Podajemy klasycznie, z kawałkiem świeżego pieczywa. Jeśli chcemy zrezygnować z chleba, do sałatki możemy dodać kuskus, komosę ryżową albo pęczak.

 

Pin It

Tagi: ,