spaghetti13_XX

Klopsiki z dorsza na spaghetti warzywnym

Wrzesień 29, 2014

Pin It

Kolejny kulinarny paradoks. Kochamy kotlety, pulpeciki w spaghetti, mielone mięso to nieodłączny element wielu obiadów. Dlaczego zatem ryby w tej postaci są rzadkością? Bo kiedy ostatni raz zdarzyło się wam widzieć albo jeść klopsiki rybne?
Poza walorami smakowymi ich niewątpliwą zaletą jest niezwykła łatwość przygotowania i fakt, że ryby doskonałe do ich przygotowania ( dorsz, halibut, sandacz ) są już produktem ogólnodostępnym.
Aby było jeszcze mniej oczywiście, do klopsików postanowiłam wykorzystać swoją nową kulinarną fascynację – warzywa julienne.
Julienne to technika krojenia warzyw na długie, cienkie i równe słupki o średnicy ok 2mm. Jeśli posiadamy wysokie umiejętności posługiwania się nożem, możemy wykonać je sami. Ja proponuję jednak zakup obieraczki do warzyw julienne, która bardzo ułatwi sprawę.
Przy następnej okazji przyznam się do tego, jak kobieta potrafi czekać na zamówioną obieraczkę z większą niecierpliwością niż na parę markowych butów.

 

spaghetti24__myfishday

Składniki na 2 porcje

Klopsiki:
300 g filetów z dorsza, bez skóry ( lub innej białej ryby )
1 Cebula
2 łyżki bułki tartej
1 małe jajko
Łyżka majonezu
Sól
Pieprz

Dodatkowo:
Mąka do obtoczenia
Olej

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1 cebula
Ząbek czosnku
Garść świeżych listków bazylii i pietruszki
Łyżka cukru
Oliwa
Sól, pieprz

Spaghetti warzywne:
2 małe cukinie
2 duże marchewki ( ja poza klasyczną marchewką użyłam jeszcze odmiany fioletowej )
2 duże korzenie pietruszki
Ząbek czosnku
Oliwa
Sól

Przygotowanie:
Klopsiki: Filety z dorsza należy wcześniej osolić i skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso mielimy. Do zmielonego dorsza dodajemy wcześniej przesmażoną, drobno posiekaną cebulką, bułkę tartą, jajko, majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Majonez możecie pominąć, moim zdaniem jednak, nadaje klopsikom kremową, delikatną konsystencję a w smaku jest niewyczuwalny. Z tak przygotowanej masy formujemy malutkie klopsiki, które obtaczamy w niewielkiej ilości mąki. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni, z 3 łyżkami oleju. Smażymy do zyskania złotego koloru.

spaghetti6__myfishday
Sos pomidorowy: Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy 2 – 3 min. Po tym czasie dodajemy pomidory, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu. W między czasie dodajemy posiekane zioła.
Spaghetti warzywne: Pietruszkę i marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie słupki ( za pomocą noża lub obieraczki do warzyw julienne ). Warzywa trudno obiera się do końca. Aby nie wyrzuca resztek, możemy wykorzystać je np. do bulionu.
Tak przygotowane warzywa smażymy na patelni z odrobiną oliwy i czosnku. Smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną ale będą nadal al dente i elastyczne. Przyprawiamy solą. Dodajemy część sosu pomidorowego i smażymy jeszcze ok minuty.

spaghetti39__myfishday
Gotowe spaghetti wykładamy na talerze. Na wierzch układamy klopsiki z dorsza i polewamy resztą sosu. Możemy posypać danie reszta świeżych ziół.

Pin It