dynia26_X_myfishday

Krem z dyni z dodatkiem pieczonego dorsza i karmelizowanej pietruszki

Październik 2, 2014

Pin It

Od dłuższej chwili, kursor miga na ekranie a mój jedyny pomysł na wpis to: Dynia jest świetna, zróbmy z niej zupę. Straszny banał. Choć w sumie, coś w tym jest. Może nie ma sensu rozwlekać się nad tematem. Nie będzie ryzykiem stwierdzenie, że dynia swym potencjałem, obroni się sama.
Na początek, przepis na krem z pieczonej dyni z nutą garam masali. Jej słodki smak doskonale uzupełnia słony dorsz i ziemista pietruszka z dodatkiem miodu. Dorsz i pietruszka, to tylko inspiracja. W tym przepisie sprawdzi się również wędzony łosoś, prażone pestki, kolendra, kozi ser albo chipsy z chorizo lub salami. Jesień jest długa, wystarczy czasu na wszystkie te kombinacje.
Przygotowując zupę krem musimy pamiętać, że jej kwintesencją jest odpowiednia konsystencja ( powinna być gęsta ale jednocześnie gładko spływać po łyżce ). Ja, na początku swojej kulinarnej „kariery” wiecznie walczyłam z za rzadkim kremem. Dobrze, że Michał przyszedł mi z pomocą, jak mantrę powtarzając: Najpierw miksuj warzywa, potem dodawaj bulion! Okazało się, że warto słuchać starszych. Teraz każdy krem wychodzi idealny. Dziękuję M., ja bym zginęła bez Ciebie.

dynia15__myfishday

 

Składniki na 4 porcje:

Krem z dyni:

  • 1 kg dyni
  • Litr bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały ziemniak
  • Kawałek pora
  • Oliwa
  • Garam masala
  • Sól

Pieczony dorsz:

  • 4 kawałki polędwicy z dorsza ( każdy po ok 150 g )
  • Kilka gałązek tymianku
  • Oliwa
  • Sok z cytryny
  • Sól

Karmelizowana pietruszka:

  • 4 korzenie pietruszki
  • Oliwa
  • 2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz

Krem z dyni: Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy oliwą, przyprawiamy solą i garam masalą ( nie za dużo, aby nie zdominowała a jedynie podkreśliła smak dyni ) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię pieczemy w temperaturze 180 stopni, do miękkości. Powinno zająć to ok 40 – 50 min. W tym czasie, do garnka z rozgrzaną na dnie oliwą, wrzucamy pokrojone dość drobno pietruszki, marchewki, pora i ziemniaka. Podsmażamy na małym ogniu ok 10 min. Po tym czasie dolewamy do warzyw 1/4 bulionu i gotujemy warzywa do całkowitej miękkości. Dodajemy upieczoną dynię i pozostawiamy na ogniu jeszcze parę minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe warzywa miksujemy, stopniowo dodając bulion. W ten sposób będziemy w stanie dokładnie kontrolować konsystencję zupy. Doprawiamy solą, odrobiną garam masali i oliwą i ostatni raz miksujemy.

dynia_667_myfishday

Dorsz: Rybę nacieramy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą. Na wierzchu układamy kilka gałązek tymianku i umieszczamy kawałki ryby w żaroodpornym naczyniu. Dorsza pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20 min.

dynia5_667

Karmelizowana pietruszka: Pietruszkę obieramy i kroimy na wąskie, długie paski ( można użyć obieraczki do warzyw julienne ). Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy 3 łyżkami oliwy, 2 łyżeczkami miodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach, przez 20 min, od czasu do czasu mieszając. Pietruszkę i dorsza możemy piec jednocześnie.
Ciepły krem nalewamy do talerzy. Po środku układamy kawałek upieczonego dorsza i pietruszkę. Całość, koniecznie skrapiamy oliwą.

dynia6__myfishday

Pin It

Tagi: , ,

2 Comments

  1. foodmania pisze:

    uwielbiam krem z dyni, a szczególnie w takim wydaniu!

  2. Łukasz pisze:

    Krem z dyni kocham! A pomysł z dorszem i karmelizowaną pietruszką fenomenalny! :)