pad thai11_myfishday

Pad Thai

Październik 6, 2014

Pin It

Pad thai to danie typowo uliczne, sprzedawane w małych lokalach, straganach czy obwoźnych wózkach, które co wrażliwszych turystów mogą przyprawić o lekki dreszcz. Mimo, że nie jest to danie wielkich restauracji stanowi kwintesencję smaków tajskiej kuchni.

Kiedy zaczęliśmy konkretyzować pomysły dotyczące bloga, M. oznajmił: Ty zajmujesz się kuchnią azjatycką, Ty jesteś w tym specjalistką. I to właściwie był koniec „dyskusji”. Nie wiem, skąd on wziął ten pomysł, skoro moje najdalsze podróże kulinarne nie otarły się nawet o klimat dalekiego wschodu, a co ważniejsze, on doskonale o tym wiedział. Fakt, lubię te klimaty kulinarne, dużo czytam, oglądam, zgłębiam temat. Stwierdziłam, że nie będę się kłócić. Kłótnie w tym przypadku nie robią dobrze. Zajmę się tym. Na szczęście M. bywa łaskawy i obiecał, że czasem mnie „odciąży”.

Pad thai jest klasyką kuchni tajskiej. Poza tym, jest daniem szeroko spopularyzowanym na świecie. w 2011 roku został uznany przez portal CNN travel za 5 pod względem popularności danie świata.  Warto dodać, że jego światowa popularność rozpoczęła się dopiero w czasach II Wojny Światowej. Ze względu na fakt, iż tajska gospodarka opierała się głównie na eksporcie ryżu, Rząd uznał Pad Thai za dobro narodowe i czynnie zachęcał obywateli do sprzedawania go na ulicach. Miało to na celu jego popularyzację ( głównie wśród przyjezdnych ) i tym samym zwiększenie możliwości eksportowych. Gospodarka oparta na smażonym makaronie? A jednak się udało.

Podstawą Pad thai jest makaron ryżowy przygotowywany metodą stir – fried, czyli smażenia małych porcji potrawy w woku, w wysokiej temperaturze i jej energiczne mieszanie. Dzięki temu, potrawy zachowują nie tylko esencję smaku poszczególnych składników ale również ich głęboki kolor i teksturę.

Poza makaronem ryżowym, kluczowym elementem Pad thai jest jajko oraz sos na bazie pasty z tamaryndowca i sosu rybnego.

pad thai10__myfishday

Składniki ( jedna porcja ):

  • 50 gr makaronu ryżowego ( wstążki )
  • Łyżka olej roślinnego
  • 5 krewetek tygrysich ( obranych i oczyszczonych )
  • Jajko
  • Ząbek czosnku
  • Płatki chilli
  • Garść groszku cukrowego ( opcjonalnie )
  • Kiełki fasoli mung
  • Szczypiorek
  • Orzeszki ziemne, niesolone

Sos:

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • Łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • Szczypta płatków chilli

Sos: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce aż do rozpuszczenia się cukru. Dla ułatwienia, sos w trakcie mieszania można delikatnie podgrzewać, wtedy cukier szybciej się rozpuści.

pad thai__myfishday

Makaron: Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy na sitko i dokładnie przelewamy zimną wodą. Makaron może wyć jeszcze ciut twardy. Dojdzie w trakcie smażenia.

Na woku rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekany czosnek i płatki chilli i smażymy przez minutę. Następnie wbijamy jajko. Żółtko musimy delikatnie rozmieszać. Smażymy minutę. Kiedy jajko wydaje się ścięte, mieszamy je na patelni starając się zachować je w większych kawałkach ( jak przy jajecznicy ). Następnie dodajemy makaron, groszek cukrowy i wcześniej przygotowany sos. Smażymy ok 3 min. Po tym czasie, odsuwamy makaron na bok woka, zostawiając w miarę pusty środek i dorzucamy krewetki i smażymy niecałą minutę z każdej strony. Pod koniec szybko mieszamy makaron i krewetki. Wykładamy na talerz. Posypujemy dużą ilością kiełków, orzeszkami i posiekanym szczypiorkiem. Pad thai podajemy z kawałkiem świeżej limonki.

W razie wątpliwości, krewetki możemy zastąpić kurczakiem, tofu, wołowiną. Możemy dodać brokuły. W sklepach z orientalną żywnością dostaniemy gotowe sosy do pad thai. Możemy spokojnie je wykorzystać, choć z doświadczania wiem, że ten domowej produkcji smakuje o niebo lepiej.

pad thai6_myfishday

 

 

Pin It

Tagi: ,