bagietka_myfishday

Bagietka z kotletami rybnymi podana z frytkami po belgijsku

Październik 8, 2014

Pin It

Kto nie lubi takiego duetu jak bagietka na ciepło, napakowana od serca, rostbefem, rybą czy pieczonym indykiem, a do tego wielki talerz gorących frytek. Zostaje tylko posolić frytki, mocno chwycić bagietkę i bardzo szeroko otworzyć usta. Zawsze takim duetem się najadam, żeby nie powiedzieć, że przejadam.

Choć znana też mi jest grupa osobników, która za cholerę nie chcę pojąć, jak można mieszać pieczywo z frytkami, a ja… nie mogę pojąć tej grupy, mam nadzieje, że zaledwie grupki w skali ludzkości. Przecież to gra ze sobą, jak najlepsza orkiestra, jak najlepsza drużyna piłkarska, jak Bolek i Lolek. Rozumiem, że problemem jest, gdy dostaniemy za mało frytek, czy jak rozbieżnie do kucharza pojmujemy wartość jaką jest długość kanapki. Albo co gorsza kelner poda ciepłe piwo do tego, brrrr. Ale same połączenie smaków, romans frytki z bułką, jest idealny!! A po wszystkim pozostają tylko okruszki bagietki na talerzu, u mnie zawsze też dookoła niego. Na palcach zapach frytek i soli. Było jak zawsze smacznie.

Dzisiaj robimy wersję z kotletami rybnymi, chcę wykorzystać przepis, który robiliśmy niedawno, i pokazać właśnie, jak można wykorzystać to samo, ale zrobić kanapkę na ciepło. [ LINK ]

Przypomnijcie sobie przepis na kotlety rybne z grillowaną cukinią. Bierzemy z niego kotlety, cukinię, majonez. Dodajemy smak, smażymy frytki, i jak w dobrym bistro mamy ciekawy posiłek.

bagietka_4_myfishday

Składniki:

  • świeża bagietka
  • kotlety rybne
  • ugrillowana cukinia, bądź inne warzywo
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki borówki, takiej ja do mięs
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • czerwona cebula
  • świeże listki pietruszki

 

Frytki, prawdziwe, po belgijsku

  • ziemniaki na frytki, powinny być duże, aby łatwo wykroić z nich frytki
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru (opcjonalnie)

 

Kroimy ziemniaki we frytki. I wkładamy do miski z zimną wodą na kwadrans. Tak aby woda pokryła frytki. Robimy to w celu wypłukania nadmiaru skrobi. Możemy do wody dodać dosłownie szczyptę cukru, to pozwoli uzyskać na ziemniakach ładną skorupkę (dodanie cukru nie jest konieczne). Po 15 minutach odcedzamy frytki i dokładnie osuszamy. Ważna zasada, frytki smażymy w dwóch kąpielach. Rozgrzewamy olej we frytkownicy do 150 stopni i wrzucamy frytki. Smażymy je aż zbieleją, nie możemy im pozwolić, aby skórka złapała kolor, wyjmujemy chwilę przed tym momentem. Musimy je teraz ostudzić, frytki w środku nie są już surowe. Zwiększamy temperaturę we frytkownicy do 180 stopni i wsadzamy frytki, i teraz smażymy krócej do lekkiego złapania koloru, zezłocenia się, i wyjmujemy. Frytki gotowe!

bagietka_1_myfishday

Bagietkę przekrajamy na pół, oczywiście wzdłuż, najlepiej tak, aby nie przeciąć połówek, niech trzymają się jedną stroną. Kotlety rybne kroimy na plastry. Jedną połówkę bułki smarujemy chrzanem, drugą borówkami. Wkładamy plastry ryby, cukinię pietruszkę, smarujemy delikatnie musztardą. Wkładamy pokrojoną w talarki czerwoną cebulę. Jak ktoś chcę bardzo pikantnie to jeszcze może dorzucić papryczkę chilli. I mamy w zasadzie gotową kanapkę, ja lubię ją owinąć papierem śniadaniowym, albo przebić wykałaczkami, aby lepiej się trzymała. Kanapkę możemy włożyć na chwilkę do rozgrzanego piekarnik, aby była ciepła, albo przed nakładaniem składników, samą bagietkę podgrzać.

Podajemy z gorącymi frytkami i majonezem ziołowym.

bagietka_2_myfishday

Majonez należy zrobić wcześniej, wymieszać z dowolnymi ziołami, albo z curry, czy cytryną. Odstawić do lodówki, niech nabierze aromatu dodatków.

Smacznego!

Pin It

2 Comments

  1. jula pisze:

    zdecydowanie obiad dla mnie <3

  2. Lena pisze:

    Już wiem co jutro zjem na obiad :)