fritata_1_myfishday

Mini frittaty z wędzonym łososiem

Październik 13, 2014

Pin It

W ten weekend dopadł mnie ogromny dysonans. Z jednej z strony, koszmarnie zmęczona, po całym tygodniu wyjątkowo ciężkiej pracy, marzyłam o dobrym śniadaniu. Z drugiej strony, koszmarnie zmęczona, po całym tygodniu wyjątkowo ciężkiej pracy nawet zagotowanie wody na herbatę wydawało się wyzwaniem. Musiałam znaleźć zatem coś niesztampowego ale jednocześnie nie wymagającego ode mnie zbyt wielkiego zaangażowania.

Tak powstała kolejna odsłona prostego i efektownego śniadania. Choć może nie tylko śniadania. Frittatę możemy wykorzystać również jako pomysł na lekki obiad lub kolację. Doskonale nadaje się do jedzenia na zimno i na ciepło. Co więcej, w przypadku jej przygotowania nie ogranicza nas dobór dodatków. No może poza jajkiem, które jest jej podstawą i kwintesencją.

Frittata to danie włoskie, zbliżone swoją postacią do omletu, francuskiego quiche czy hiszpańskiej tortilla de patatas. Jej podstawowym składnikiem są dobrze ubite jajka oraz dowolnie dobierane dodatki, które dodajemy bezpośrednio do surowych jajek. W tradycyjnej formie, fittatę podaje się krojoną w trójkątne kawałki.

fritata_3_myfishday

Składniki na 2 porcje:

  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki mleka
  • Kilka plastrów wędzonego łososia
  • Świeże zioła – bazylia, pietruszka, kolendra, dymka
  • Opakowanie kremowego serka śmietankowego
  • Kiełki lucerny
  • Czerwona cebula
  • Sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

fritata_2_myfishady

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie, do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, sól, pieprz i energiczni ubijamy. Następnie dodajemy drobno posiekane 2 plastry wędzonego łososia oraz zioła i ubijamy jeszcze przez minutę. Gotową masą jajeczną wypełniamy formę na muffiny, każde wgłębienie do połowy wysokości. Jeśli korzystamy z formy silikonowej, nie ma potrzeby jej natłuszczenia. Jeśli jednak posiadacie tradycyjną formę metalową, dno wgłębień musimy posmarować masłem, oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Frittatty pieczemy ok 10 min, aż urosną i lekko się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika frittatty opadną. Nie jest to błąd, tak powinno być. Na gotowe frittatty nakładamy łyżeczkę kremowego serka, układamy plaster wędzonego łososia. Dekorujemy kiełkami lucerny, piórkami czerwonej cebuli i resztą ziół.

fritata9_X_myfishday

Pin It

Tagi: ,

One Comment

  1. Wyglądają pysznie, są łatwe w przygotowaniu, więc z racji, że bardzo lubię łososia chętnie je przyrządzę :)