flądra6_myfishday

Smażona flądra z masłem ziołowo-cytrynowym

Październik 17, 2014

Pin It

Wszędzie potworne tłumy. Parawan obok parawanu. Krzyczące dzieci i biegający za nimi, krzyczący jeszcze bardziej rodzice. Z prawej strony grupa kolonistów, z lewej przesadnie umięśniona zgraja mężczyzn, świętująca ostanie dni „wolności” jednego z nich. Woda zimna a piwo w plażowym barze ciepłe. Jest źle. Nie wiem, co mnie podkusiło by wolny weekend lata spędzić nad morzem. Taki stres wzmaga apetyt. Otrzepuję nogi z piachu. Ostatni rzut okiem na ten pejzaż, niczym pola po bitwie. Coś czuję, że Dante opisywał kręgi piekielne właśnie po wizycie nad polskim wybrzeżem.
Kroki kierujemy w stronę smażalni. Znanej od lat, choć dawno przeze mnie nie odwiedzanej. Tam powinnam znaleźć ukojenie. Tu też tłum? A myślałam, że wszyscy są na plaży… Dobrze, jest miejsce. Przebijamy się do baru. Zamówienie złożone w mgnieniu oka, choć pani usilnie namawia nas na schabowego z frytkami albo spaghetti bolognese. Serio? Nie komentuję ale nie potrafię odmówić sobie pogardliwego spojrzenia ( a jestem w tym doskonała ). Mija dłuższa chwila, nasze zamówienie pojawia się na stole. Wtedy własnie wszystkie „ale” przestają istnieć. Co z tego, że jest głośno. Co z tego, że Pani ze stolika obok preferuje bezstresowy system wychowania. Jakie ma teraz znaczenie, że podany chleb stracił swoją świeżość jakiś czas temu. Pierwszy kęs i z radości chyba lekko unoszę się nad ziemią. Już pamiętam, co podkusiło mnie żeby tu przyjechać. Flądra!

Flądra to piękne wspomnienie pobytów nad morzem. To zawsze jeden z pierwszych i obowiązkowy punkt każdej wizyty tam. Tym razem trochę inaczej, po mojemu. Tak próba odświeżenia,fantastycznych, kulinarnych wspomnień.

fladra5_myfishday

Składniki na 2 porcje:

  • 2 tuszki flądry ( oczyszczone )
  • Pół szklanki mleka
  • Sok z połówki cytryny
  • 1/4 szklanki mąki
  •  Sól
  • Oliwa i odrobina masła ( do smażenia )

 

Dodatki:

  • Masło ziołowo – cytrynowe
  • Bagietka
  • Ćwiartki cytryny

Tutaj >> link << do przepisu na masło użyte w tym przepisie

fladra3_X_667
Przygotowanie: Flądrę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki, minimum na pół godziny.Po upływie tego czasu wyciągamy tuszki z zlewy i dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła. Przed smażeniem, flądrę obtaczamy z obu stron w mące. Smażenie zaczynamy od górnej strony, grubszej strony ze skórą, czyli tej ciemniejszej. Odwracamy na drugą stronę gdy smażona część stanie się złoto-brązowa. Po przewróceniu flądry, na jej usmażonej części, kładziemy kawałek masła ziołowego. Znów smażymy do uzyskania złoto – brązowego koloru. Podajemy na patelni, z dodatkiem świeżego pieczywa, cytryny i reszty masła ziołowego.

flądra11_myfishday

Pin It

Tagi: ,