makaron18_spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

Październik 22, 2014

Pin It

Choć z racji odległości, rzadko zdarza się nam gotować wspólnie. Większość przepisów skrupulatnie ze sobą konsultujemy. Tym razem było podobnie.

– Michał, co byś powiedział jakbym zrobił makaron z tuńczykiem?
– Nie no, fajnie…ale to chyba trzeba kończyć, bo musisz pędzić w poszukiwaniu świeżego tuńczyka?
– Nie, czemu? Użyję takiego z puszki….

I tu zapada cisza. Powtarzam kilka razy „halo” do słuchawki…nic, zero odzewu. No zabiłam go, padł na zawał. Albo jeszcze gorzej…poszedł wymazywać moje nazwisko z bloga. Pięknie. Przecież go znam. Nie powinna czynić takich wyznań bez wyjaśnień. To teraz trzeba będzie się pokajać. W końcu słyszę odzew. Mówiąc szczerze, brzmi trochę jak groźba.

– Masz ostatnią szansę przyznać się, że żartujesz…

Oczywiście, że wtedy żartowałam. Puszki z tuńczykiem, które możemy dostać w każdym sklepie, właściwie nie mają nic wspólnego z tą szlachetną rybą. Mówiąc dosadnie, jest to w większości mieszanina zmielonych ości, skóry i mechanicznie oddzielonych resztek mięsa. Trochę taka morska parówka.

Odchodząc jednak od konwencji żartu. Tuńczyk w puszce nie ma w sobie właściwie żadnych walorów smakowych, o estetycznych nie wspominając. Istnieje jednak mądra alternatywa dla tego produktu. Szukając tuńczyka w tej postaci, wybierajmy te, gdzie na etykiecie zaznaczono,że jest to stek lub duży kawałek mięsa. Wybierajmy te marynowane w oliwie z oliwek. Zwracajmy uwagę na cenę, która w tym przypadku może łatwo naprowadzić nas na produkt dobrej jakości. 100 g marynowanego tuńczyka nie powinno kosztować mniej, niż 9 – 10 zł.

makaron9 (2)_myfishday

Składniki na 2 porcje:

  • Opakowanie tuńczyka w oliwie z oliwek (ja swojego kupiłam w sklepie z włoską żywnością )
  • Makaron spaghetti (ilość wedle uznania, ja użyłam wersji orkiszowej )
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki kaparów
  • Szczypta płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Otarta skórka z cytryny
  • Sól, pieprz

makaron2_spaghetti z tuńczykiem

Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy makaron. Na wrzącą i osoloną wodę wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente. W czasie gotowania się makaronu możemy zająć się sosem. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy łyżkę masła, dodajemy posiekany w cienkie plasterki czosnek, szczyptę płatków chilli i smażymy przez minutę. Ogień nie powinien być zbyt duży. Następnie dodajemy kapary, skórkę z cytryny i zostawiamy na patelni kolejne 2 min. Na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe i sporą garść pietruszki i gotujemy aż pomidorki zmiękną ( tak by po ich naciśnięciu wypływał z nich sok, nie rozgotowujmy ich całkowicie ). Powinno zająć to ok 5 min. W między czasie, możemy dodać do sosu jeszcze łyżkę masła i odrobinę soli. Dobrze  jest wycyrklować czas tak, by makaron i sos gotować w podobnym czasie. Tym sposobem, jeszcze ciepły,odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy z sosem. Gotowe spaghetti wykładamy na talerze. Na wierzch układamy kawałki tuńczyka i resztę posiekanej pietruszki. Możemy przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

makaron22_spaghetti z tuńczykiem

Choć nie każdy jest zwolennikiem takich rozwiązań, warto by na stole pojawił się kawałek świeżej bagietki. Przyda się do wyczyszczenia talerza. Szkoda by tak dobry sos się zmarnował.

Pin It

Tagi: ,