hummus12__myfishday

Hummus dyniowy

Listopad 5, 2014

Pin It

Niepisana zasada głosi, że na zakupy spożywcze nie wolno chodzić głodnym i bez konkretnego planu. W inny przypadku wyjdziemy ze sklepu z mnóstwem produktów, które w zupełności nie są nam na ten moment potrzebne. Doskonale znając te przykazania, na weekendową wizytę na farmie dyń pojechałam bez śniadania i pomysłu na dyniowe menu. Zasady kontra ja – 1:0. Tym sposobem, podczas gdy reszta wycieczki wróciła do domów z jedną dynią i konkretnym pomysłem na jej wykorzystanie, ja próg mieszkania przekroczyłam z trzema i czarną dziurą w głowie, co z nich zrobić.

Kilka postów wcześniej pisałam o mnogości zastosowań dyni, traktując fakt ten jako jedną z jej największych zalet. Niestety, jeśli mamy wrodzony problem w podejmowaniu decyzji, zaleta ta potrafi przeistoczyć się w wadę i z to znacznie szybciej niż nam się wydaje. Za punkt honoru postawiłam sobie bowiem, by stworzyć z niej coś,czego jeszcze w mojej kuchni nie było. Dobrze, że w między czasie ktoś poprosił mnie o przepis na hummus dyniowy. Czasem problem rozwiązuje się sam.

Hummus jest potrawą pochodzącą z Libanu, niezwykle popularną na Bliskim Wschodzie. W zależności od kraju czy regionu, istnieją różne poglądy na temat jego struktury czy stosownych dodatków. Wspólnym mianownikiem jest jednak idealnie kremowa konsystencja a podstawą przygotowania cieciorka i pasta tahini. Odpuszczę sobie stwierdzenie, że jest to przepis na hummus idealny, po przy mnogości teorii na jego przygotowanie, to chyba nie możliwe. Z pewnością jednak, polubią go fani tych o gęstej, bardzo gładkiej i kremowej konsystencji.

hummus6_myfishday

Składniki:

  • Dynia hokkaido ( o wadze ok 1 kg )
  • Szklanka ciecierzycy ( ugotowanej lub z puszki ) Ja użyłam tej z puszki
  • 4 łyżki pasty tahini
  • Ząbek czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól
  • Oliwa z oliwek

Dodatki:

  • Natka pietruszki ( grubo posiekana )
  • Słodka papryka w proszku
  • Krakersy
  • Krewetki

hummus4__myfishday

Przygotowanie:

Puree z dyni: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Skórę możemy usunąć od razu. Jeśli jest ona bardzo twarda, możemy usunąć ją po upieczeniu. Dynię układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i przyprawiamy solą. Pieczemy ok 20 min, aż stanie się bardzo miękka. Upieczoną dynię studzimy a następnie blendujemy na gładkie puree. Jeśli dojdziecie do wniosku, że masa nie jest dość gładka, możecie dodatkowo przetrzeć ją przez sitko.

Hummus dyniowy: Odkładamy kilka ziaren ciecierzycy, posłuży nam do przybrania. Resztę ziaren, pastę tahini i czosnek umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji ( bez żadnych grudek ). To może zająć dłuższą chwilę. Następnie, stopniowo dodajemy pure z dyni, nadal miksując. Po dodaniu całego puree dyniowego, doprawiamy hummus sokiem z cytryny i solą. Zróbcie to wedle własnego uznania. Ostatnim etapem przygotowań, jest dodanie oliwy. Tu również działamy na oko. Dodajemy oliwę, nadal miksując masę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

hummus13__myfishday

Gotowy hummus podajemy rozsmarowany na talerzu lub miseczce. Posypujemy odłożoną wcześniej soczewicą, natką pietruszki i słodką papryką. Delikatnie polewamy oliwą. Hummus daje ogromne możliwości wyboru dodatków. Tym razem, proponujemy krakersy i grillowane krewetki, przyprawione tylko oliwą, cytryną i odrobiną soli. Bardzo dobrze sprawdziłaby się również smażona z cebulą wątróbka, pikantna, smażona wołowina i świeży ogórek, lub przesmażony na maśle bób.

Pin It

Tagi: ,

One Comment

  1. Łukasz pisze:

    Haha, o tak, ta zasada by nie chodzić na zakupy głodnym jest bardzo ważna, inaczej bierze się wszystko, co wpadnie nam w oczy. Chociaż na farmie dyń i tak bym się obkupił niesamowicie. :D Twój hummus wygląda wspaniale i ma przepiękny kolor. Bardzo podoba mi się również ta krewetkowa przystawka – pycha! :)