sałatka11_myfishday

Śniadaniowa sałata z białym serem, marynowanymi ośmiornicami i łososiem

Listopad 14, 2014

Pin It

Ostatnio mieliśmy męski wieczór, więc dziś w „odwecie”, babskie śniadanie. Zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem nie mam trudniejszego zadania. Michał panów upił, to od razu daje mu przewagę. U nas, poranek nie daje mi tej szansy. Podobno damy piją dopiero po 14. Z drugiej strony, może chociaż po małej mimozie, albo dwóch żeby nie marnować otwartej butelki bąbelków.

Tu jednak nie alkohol jest problemem. Tu wyzwaniem jest stworzenie lekkiego posiłku, bez nadprogramowych kalorii, trafiającego w gusta koleżanek. Owsianka!
W owsiankach jestem naprawdę dobra. Niestety, o ile zauważyłam, że staję się mistrzynią „upychania” ryby wszędzie to w przypadku owsianki wolałam nie ryzykować.

Ostatecznie, stanęło na mieszance sałat z dodatkiem białego sera, wędzonego łososia i marynowanej ośmiornicy. Nic skomplikowanego ale zdecydowanie broni się formą podania. Dziewczyny zadowolone. Mówią, że fantastyczne ale chyba bardziej niż smak, cieszy je fakt, że to lekkie śniadanie pozwala na zdecydowanie szersze pole manewru przy deserze. Cóż, to też jakiś komplement.

sałatka_myfishday

Składniki:

  • Mieszanka sałat, cykoria, roszponka – dowolnie
  • Kilka plastrów wędzonego łososia
  • Słoiczek marynowanych ośmiornic
  • Kilka rzodkiewek
  • Świeży ogórek
  • Pietruszka, koperek
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki słodkiej musztardy miodowej
  • 3 Łyżki oliwy
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz

 

sałatka7_myfishday

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce  dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania. Odstawiamy. Umytą, osuszoną sałatę, pietruszkę i koperek rozkładamy na talerzu. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki. Ogórka przekrajamy, wydrążamy nasiona i kroimy w cienkie paski. Plastry łososia rwiemy na mniejsze kawałki a ośmiornicę odsączamy z oliwy. Wszystkie składniki rozkładamy równomiernie na talerzu. Twaróg układamy na gotowej sałatce. Możemy odkroić kilka kawałków. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

 

Pin It

Tagi: ,