wonton_1_myfishday

Wontony z wieprzowiną i krewetkami

Listopad 20, 2014

Pin It

Nie wiem czy jest to złudne wrażenie ale chyba wszyscy mamy swoje kuchenne koszmary. Takie rzeczy, które kochamy jeść ale przygotowanie napawa nas przerażeniem. Co najśmieszniejsze, nie wynika to z wcześniejszych porażek tylko z jakiegoś, niewytłumaczalnego przekonania, że nie wyjdzie, że się nie uda.

Moją kulinarną zmorą są wszelki „rzeczy” zakładająca zagniatanie. No bo jak z wody i mąki ma powstać coś, co ma konsystencję stałą? Kiedyś ( dawno temu ) takie rozterki dopadały mnie przy zupach. Czysta woda i trochę warzyw ma mieć smak, niemożliwe. Brzmi to jeszcze śmieszniej biorąc po uwagę, że zawodowo zajmuję się cukiernictwem. No dobrze, na swoją obronę powiem, że szefuję sekcji dekoracyjnej, więc zagniatanie omijało mnie samoistnie.

Dobrze, że decydując się na prowadzenie bloga postawiłam sobie za punkt honoru by przełamywać nieuzasadniony strach, robić rzeczy nowe, które wcześnie wydawały się nieosiągalne. No i warto dodać, że mój współautor ma wybitne umiejętności motywacyjne. A może to strach…nie wiem, grunt, że działa :)

Dzisiejszy przepis jest jeszcze wspomnieniem dawnych obaw i jest pierwszym przepisem, jaki powstał z myślą o My Fishday. Wontony to klasyka kuchni chińskiej. Pozwalają na szeroką gamę doboru nadzień jak i sposobów przygotowania. Ja wybrałam pikantny bulion z dodatkiem kapusty bok choy i kolendry. Choć dziś pewnie ciasto zagniotłabym sama, nie wycofuję się ze stwierdzenia, że to dostępne w sklepach orientalnych ( które obecne będzie w przepisie ) jest złe. Wręcz przeciwnie, sprawdziło się doskonale. Jeśli zatem nie macie czasu na jego zrobienie lub też prześladuje was strach zagniatania,  nie czujcie oporów i spokojnie z niego korzystajcie.

wonton_4_667

Składniki:

  • Opakowanie gotowego ciasta do wontonów ( dostępne w sklepach z orientalną żywnością )
  • 400 gr surowej, mielonej wieprzowiny
  • Kilka krewetek, surowych, obranych
  • Kapusta bok choy
  • Kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryczka chili
  • Kolendra, szczypiorek, pietruszka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki pasty z czarnej fasoli
  • 3 łyżki wody
  • Łyżka octu ryżowego ( ew. octu winnego lub soku z limonki )
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Gotowe ciasto na pierożki należy przechowywać w lodówce. Przed przygotowanie, należy wyjąć je i doprowadzić do temperatury pokojowej. Gotowe płaty rozłóżcie obok siebie i nakryjcie lekko mokrą ściereczką. Ciasto jest dość mączne, więc lekkie zwilżenie sprawi, że będzie bardziej elastyczne i łatwiej będzie je skleić. W tym czasie, przygotujcie farsz. Jeśli kupiliście mięso w całości, należy je zmielić lub bardzo drobno posiekać. Krewetki obieramy czyścimy i mielimy razem z mięsem lub siekamy. Zioła, imbir i czosnek  kroimy bardzo drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podany sposób przyprawienia jest przykładowy. Do farszu możemy dodać również słodki sos sojowy, sos hoisin, sos rybny, sos chili sriracha czy pastę z trawy cytrynowej.

wonton_3_myfishday

Sposób składania pierożków: Na środek, gotowego płatu ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Boki ciasta lekko smakujemy wodą i składamy w trójkąt. Mocno dociskam,by ciasto się skleiło a wontony nie rozkleiły się w trakcie gotowania. Starajmy się zostawiać jak najmniej powietrza wewnątrz pierożka. Następnie, powstałe boki trójkąta również lekko zwilżamy i składamy do wewnątrz. Tak kolejno postępujemy z każdym płatem ciasta.

Gotowanie: W garnku zagotowujemy znaczną ilość osolonej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Wontony wrzucamy na wrzącą wodę ( ok 10 sztuk na jedną partię gotowania ). Pierożki trzymamy w wodzie do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię. Od tego momentu, dajmy im jeszcze ok 30 sek we wrzącej wodzie. Po tym czasie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy wontony z wody i układamy na talerzu.

wonton_2_myfishday

Sposób podania: Wontony możemy jeść od razu po ugotowaniu z dodatkiem sosu sojowego. Ugotowane pierożki, po dokładnym odsączeniu, możemy usmażyć na chrupko, w głębokim tłuszczu. Nasze, podaliśmy z pikantnym bulionem. Możecie użyć bulionu z tego przepisu ( >> link << ). W miseczce umieszczamy wontony, kilka liści kapusty bok choy. Zalewamy odrobiną bulionu. Całość posypujemy posiekaną kolendrą, szczypiorkiem, papryczką chili i skrapiamy sosem sojowym. Jemy pałeczkami a bulion wypijamy prosto z miseczki.

wonton6X_667

Pin It

Tagi: ,