ośmiornica22_myfishday

Ośmiorniczki baby duszone w czerwonym winie

Listopad 24, 2014

Pin It

Uwielbiam gotować. To mnie odpręża. Wchodzę do kuchni i właściwie niewiele rzeczy wtedy istniej. Włączam muzykę, nalewam wino, obieram, siekam, filetuję smażę, podpiekam. Dzwoni telefon. Jak gotuję, odbieram tylko w nagłych lub miłych przypadkach. Do domofonu już nie podejdę, trudno, postoją pod drzwiami. Wszystko zaczyna coraz ładniej pachnieć, pięknie skwierczy, szyby parują. Mieszam, mieszanie lubię szczególnie. Choć może bardziej cieszy mnie układanie potraw na talerzu i moment ich podania? Tylko dlaczego, po wszystkim, kiedy znów przekroczę kuchenny próg, łzy same cisną mi się do oczu? Nie, to wcale nie oko zatarte cebulą. To „rozpacz” na myśl o sprzątaniu tego pobojowiska a w szczególności zmywania tony naczyń.

Serio, przy całej tej euforii jaka towarzyszy mi przy gotowaniu, jak czasem pomyśle sobie o zmywaniu po wszystkim to pozostaje przy zaspokojenia głodu kanapką. Coś czuję, że ten problem musiał istnieć już wcześniej i dlatego powstała idea dań jednogarnkowych. To jest istne zbawienie, kiedy przerasta nas wizja sprzątania. Co więcej, za zwyczaj gotują się same, bez potrzeby nieustannej kontroli. Wtedy mamy dużo czasu na inne zajęcia, np. na zrobienie bałaganu gdzie indziej.

Dzisiejsza ośmiornica to danie kuchni greckiej, choć z pewnością makaron sugerowałby inny zakątek Europy. Na ośmiornicę, w przeciwieństwie do innych owoców morza, bardzo dobrze wpływa długi proces gotowania. Długo duszona, rozpływa się w ustach. W garnku natomiast, krzyżuje się całą feeria smaków: słona, nadająca morski aromat ośmiornica, lekko kwaśne pomidory, czosnek, liść laurowy, cynamon. No i oczywiście, czerwone wino. A wszyscy znają zasadę używania wina w kuchni? Szklanka dla potrawy, szklanka dla kucharza.

osmiornica14_myfishday

Składniki na 2 porcje:

  • 16 ośmiornic baby ( oczyszczonych i umytych )
  • Puszka pomidorów ( całych lub w kawałkach )
  • Pasta pomidorowa
  • 2 szalotki lub jedna mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół szklanki drobnego makaronu ( ja użyłam ditalini rigati )
  • 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • Oliwa
  • Sól, cukier, laska cynamonu, ziele anielskie, słodka papryka w proszku

ośmiornica2_myfishday

Przygotowanie:

Ośmiorniczki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. W głębokim garnku nagrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie, dodajemy przyprawy: cynamon, liść laurowy, kulkę ziela angielskiego i słodką paprykę. Przyprawy tego typu zawsze dodawajmy na początku gotowania. Podsmażone na gorącej patelni szybciej uwolnią swój aromat. Na patelnię wrzucamy pomidorki koktajlowe i zostawiamy do momentu aż delikatnie popękają. Już gotowe zdejmujemy z patelni i odkładamy do osobnej miseczki. Użyjemy je już do gotowego gulaszu. Do podsmażonych przypraw, szalotki i czosnku dodajemy ośmiorniczki i smażymy, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Wlewamy wino i pozwalamy mu zredukować się o połowę. Następnie, dodajemy pomidory i 3 łyżki pasty pomidorowej. Ja dodaję jeszcze 2 łyżki cukru. Lubię przełamywać kwaskowatość pomidorów słodyczą. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko na wolnym ogniu przez 40 min. Na 10 min przed końcem gotowania dodajemy pół szklanki drobnego makaronu. Możemy ugotować go osobno, choć znacznie lepiej smakuje przesiąknięty aromatem sosu. Jeśli boicie się, że gulasz jest zbyt gęsty, wraz z makaronem możemy dodać pół szklanki wody. Gotowy gulasz przyprawiamy solą, choć z tym ostrożnie, bo ośmiornica sama w sobie jest dość słona, za sprawą wody morskiej. Gotową ośmiornicę nakładamy do miseczek, dodajemy wcześniej podsmażone pomidorki koktajlowe. Możemy posypać grubo posiekaną natką pietruszki.

ośmiornica7_myfishday

Pin It

Tagi: ,