zapiekanka_myfishday4

Zapiekanka makaronowa z krewetkami i serem

Listopad 27, 2014

Pin It

To było jedno z pierwszych wyjść do restauracji, takie świadome, nie takie, że z rodzicami, że jako gość itp. Tylko takie, że ja, dziewczyna, własny budżet uzbierany na sfinansowanie tego obiadu. Ciekawych restauracji było wtedy jak na lekarstwo, a ta była z zupełnie innej bajki. Przypominała bistro, miała krótką, acz bardzo treściwą kartę dań. Jak na tamte czasy zawierała kilka pozycji, które spokojnie określić było można prostym stwierdzeniem – WOW. I właśnie wtedy zamówiliśmy dwa razy „wow”. Czekaliśmy pełne 20 minut, danie było robione naprawdę, było krojone, tarte, świeże, prosto z pieca. Wszystko słyszałem i przyrzekam, że tak było. I w końcu przyszła ta upragniona chwila, dwa razy „wow” pojawiło się na stole, w klasycznej białej kokilce, pamiętam jak dziś, która była opleciona osłonką, taką jak podstawki pod talerze. Kelner spojrzał na nas, widział dwójkę młokosów, chyba się nawet uśmiechnął i na pewno powiedział „Proszę uważać, naczynia prosto z pieca, gorące jak diabli, za poparzenia nie odpowiadamy”. I to prawda, nie odpowiadali. Język piekł i bolał chyba jeszcze z dwa dni, ale co tam, było warto. To była moja pierwsza zapiekanka makaronowa z serem i krewetkami. Później często spotykałem się z opiniami, że to „coś” nie może być smaczne, że krewetki i ser to nie pasują. A ja się kompletnie z tym nie zgadzam, tak jak już pisałem, nie róbmy z krewetek, przekąski salonowej, a wersja zapiekana z makaronem, dobrym serem będzie smakować wszystkim, myślę też, że może być dobrym sposobem, aby dzieci wprowadzać w nowe smaki – ryb i owoców morza. Ja uwielbiam zapiekanki, to świetna pozycja dnia codziennego. Łatwa do zrobienia, można wykorzystać to co pozostało w lodówce. Zawsze smakuje – wszystkim!

zapiekanka_myfishday

Składniki:

  • krewetki, tutaj jak najbardziej te małe, spokojnie można kupić te mrożone, ok. 200 gr
  • makaron, ja używam do zapiekanek najczęściej penne, ale to kwestia wyboru, choć długie makarony nie pasują tutaj. Jak dużo makaronu?? To zależy dla ilu osób, powiedzmy, że ok. 150 gr. na osobę
  • ser cheddar, to też wedle uznania, ale ja lubię dużo, na pewno ok. 200 gr
  • śmietana 22% – kubeczek
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – jedna mała
  • jajko 1 sztuka
  • zioła, ja miałem majeranek
  • parmezan – 2 łyżki
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • ewentualnie kapary
  • ewentualnie chilli
  • ewentualnie duże krewetki jako dodatek

zapiekanka_myfishday2

Makaron gotujemy wedle wytycznych na opakowaniu.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników.

Siekamy czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekane składniki i lekko podsmażamy.

Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę 180 stopni.

Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki: podsmażoną cebulę i czosnek, krewetki oczywiście wcześniej rozmrożone, przepłukane pod bieżącą wodą i obsuszone, ewentualnie kapary, posiekaną pietruszkę, chilli, zioła, ugotowany i odcedzony makaron. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku.

Musimy zetrzeć cheddar na tarce. 2/3 wrzucamy do miski.

W drugiej misce, teraz jakiejś mniejszej czy szklance mieszamy dokładnie śmietanę z jajkiem. Jak mam pod ręką, wsypuję tam dwie łyżki parmezanu. Powstałą masę śmietany, jajka i sera wlewamy do naszej misy z innymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy pozostałym serem. wsadzamy do piekarnika. Zapiekankę trzymamy do momentu, aż wierzchnia warstwa zapiecze się na ładny złocisty kolor.

Ja dodatkowo miałem kilka świeżych krewetek, więc aby urozmaicić danie i podbić smak krewetek wrzuciłem je na 4 minuty na patelnię grillową i podałem w miseczkach dla każdego do zapiekanki.

zapiekanka_myfishday3

Zapiekankę możemy robić zarówno w dużych naczyniach do zapiekania jak i małych, wtedy każdy dostaje swoją porcję, ja tym razem właśnie tak to podałem na pamiątkę opisanej historii. Choć oczywiście wtedy te miseczki były większe, choć i teraz oparzyłem język. Ale ja nie lubię czekać.

Pin It

Tagi: ,