muffiny5_myfishday

Wytrawne muffiny z wędzonym łososiem, gruszką i serem camembert

Grudzień 8, 2014

Pin It

Podobno święta to magiczny czas, w  którym spełniają się marzenia. No skoro tak, to nie warto się spierać. Tym wpisem spełniam marzenie Michała, który od początku upominał się o stworzenie wytrawnych muffinów. Jeden punkt na liście świątecznych życzeń, odhaczony. Tym sposobem, może nie będę musiała się głowić nad prezentem świątecznym.

A teraz na poważnie. Wszyscy doskonale wiemy jak wygląda okres przedświąteczny…totalne szaleństwo. Ten, który powiedział, że ma być to czas spokoju, okłamał nas wszystkich. Zakupy, prezenty, gotowanie, sprzątanie ( nie liczę oczywiście wszystkich codziennych obowiązków czy pracy zawodowej ). Trzeba mieć nadludzką siłę i cierpliwość by przetrwać ten okres. Jeśli ze wszystkim wyrobimy się „na styk”, to i tak będzie nasz wielki sukces. Dlatego też, wszystkim, którzy decydują się dodatkowo upiec chleb na święta, biję najszczersze pokłony.

Ale co jeśli, nasz wrodzony perfekcjonizm zmusza nas do ugoszczenia gości w sposób idealny a za nic ( mimo usilnych prób ) nie udaje się nam wydłużyć doby? Wytrawne muffiny stanowią doskonałą alternatywę dla pieczywa, szczególnie te w wytrawnej wersji. Są dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy boją się drożdżowych wypieków, jak i tych, którzy po prostu nie mają na nie czasu. Przygotowanie ciasta na muffiny trwa kilka minut, nie musi ono rosnąć, odpoczywać, ani chłodzić się w lodówce. Warianty połączeń smakowych, są właściwie nie ograniczone. Co więcej, sprawdzą się w momencie gdy mamy przed sobą cały dzień pielgrzymek od świątecznego do świątecznego stołu, a na szybkie śniadanie, nadal marzy się nam coś bardziej wykwintnego niż kanapka. Muffiny możemy przygotować na chwilę przed podaniem lub upiec dzień wcześniej i podgrzać je w piekarniku, zanim pojawią się na stole. Ja, najbardziej lubię lekko ciepłe. Rozrywam je wtedy, i wrzucam kawałek masła.

muffiny_myfishday

Składniki na 6 dużych muffinów :

  • 2 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 50 ml oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Pół szklanki tartego sera camembert
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • Pół gruszki ( startej obieraczką na cienkie plastry )
  • Sól, pieprz, rozmaryn

 

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. W blaszkę na muffiny wkładamy papilotki. Możemy użyć tych dostępnych w sklepach. Ja w przypadku muffinów, wolę piec w takich wykonanych własnoręcznie ( z papieru do pieczenia ) albo tzn. tulipanach. Są one dużo większe, a dzięki temu, ciasto po upieczeniu dużo mnie się przypieka a środku jest bardzo wilgotne.

muffiny_muffiny_myfishday

W przypadku muffinów, działanie jest bardzo proste. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce, umieszczamy tzn. składniki mokre: śmietanę, olej, jajka, ser, gruszkę i łososia. Suche składniki przesypujemy do mokrej mieszanki i dokładnie mieszamy. Nie używamy miksera. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Powinna wyjść wam bardzo zwarta, gęsta masa. To nie jest błąd, tak powinno być. Ciasto nakładamy do foremek. Ta ilość powinna wystarczyć na wypełnienie 6 dużych papilotek. Muffiny pieczemy ok 20 – 25 min. Po 20 minutach, wbijmy w nie patyczek Jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, muffiny są już gotowe.

Zaproponowana kombinacja smakowa jest tylko inspirację. Do wytrawnych muffinów doskonale pasuje boczek, cukinia, marmolada cebulowa, kozi ser lub grzyby.

muffiny10muffiny_myfishday

Pin It

Tagi: ,

2 Comments

  1. Anna pisze:

    Robiłam, bardzo, baaaardzo smaczne! :-)