kuskus11_myfishday

Łosoś pieczony w pomarańczach i rozmarynie

Grudzień 10, 2014

Pin It

Była już mowa o świątecznych przystawkach, dodatkach, śniadaniach. Czas poruszyć temat dań głównych ( choć do przekąsek z pewnością jeszcze wrócimy ). Nasza kolejna propozycja, jak zwykle, odbiega od tradycyjnego rozumienia menu świątecznego. Nie znaczy to wcale, że nie znajdziecie w niej typowo zimowych, świątecznych smaków i aromatów. Dzisiejsza propozycja: Łosoś pieczony w pomarańczach i rozmarynie.

Jest jedna rzecz, której nie toleruję na świątecznym stole – kompot z suszonych owoców. Ta nietolerancja zakłada nie tylko niechęć do spożywania. Mówiąc szczerze, ja nawet nie potrafię siedzieć w jego pobliżu. Możecie w tej chwili wysunąć tysiąc argumentów przemawiających na jego korzyść ale nie istnieją takie, które by przekonały mnie do jego picia. Pewnie wszyscy znacie akcje dotyczące uwalniania karpi? Bardzo chętnie zapoczątkuję nową – uwolnijmy kompot z suszu! Wylejmy go, niech płynie wolny do Wisły!! Co roku powtarzam ten sam scenariusz. Moi rodzice podstawiają mi go pod nos, próbuję ( z myślą, że może to ten moment i się przekonam ). Niestety, wraz z pierwszym, małym łykiem muszę szybko popić go szklanką wody i zagryźć czymkolwiek, byle tylko pozbyć się jego posmaku w ustach. Z drugiej strony, uwielbiam suszone owoce. Szkoda byłoby zatem nie wykorzystać ich w świątecznym menu. Ja w tym roku zamiast szklanki, uzupełnię nimi kuskus, który podam z łososiem pieczonym z pomarańczami, miodem i rozmarynem.

My, danie to widzimy na stole w czasie wigilijnej kolacji, na uroczystym obiedzie dzień po, ale także w porze środowego lunchu czy sobotniego spotkania ze znajomymi. Skoro coś jest dobre, rozpieszczajmy się tym nie tylko od święta.

kuskus5_myfishday

Składniki na 4 porcje:

Łosoś:

  • 4 filety z łososia ( ok. 150 g każdy )
  • Pomarańcza
  • 4 łyżki miodu
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól

Kuskus:

  • Kuskus ( 2 szklanki )
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • Garść orzeszków piniowych ( wcześniej uprażonych na suchej patelni )
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Gałązka rozmarynu
  • Pomarańcza
  • Bulion warzywny
  • Cynamon ( jedna laska + łyżeczka mielonego )
  • Sól
  • Oliwa

 

Przygotowanie:

Łosoś: Pomarańczę przekrajamy na pół. Z połowy wyciskamy sok. Drugą połówkę kroimy w plastry. Wyciśnięty sok mieszamy z miodem, oliwą i kilkoma listkami posiekanego rozmarynu. Powstałą marynatą zalewamy wcześniej umytego i posolonego łososia. Odstawiamy na minimum pół godziny. Po upływie tego czasu, odsączamy rybę z nadmiaru marynaty i układamy w naczyniu do zapiekania. Pozostałą, pokrojoną pomarańczę i gałązki rozmarynu, zamaczamy w reszcie marynaty i układamy na łososiu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 18 minut.

kuskus__myfishday

Kuskus: Do bulionu warzywnego dodajemy sok z połowy pomarańczy, łyżeczkę skórki pomarańczowej, przełamaną korę cynamonu i zagotowujemy na wolnym ogniu, pozwalając uwolnić się wszystkim smakom. Gotowym wywarem zalewamy kuskus i odstawiamy na 10 min. W tym czasie, siekamy drobno suszone owoce, natkę pietruszki, rozmaryn i uprażone wcześniej orzeszki piniowe. Wszystko dokładnie mieszamy z 3 łyżkami oliwy i doprawiamy odrobiną soli i łyżeczką cynamonu. Gotowy kuskus, dodajemy do wcześniej posiekanych składników. Kuskus najlepiej jest przygotowywać na płaskim, średnio głębokim talerzu. Kiedy będzie gotowy, powoli zdrapujemy go widelcem. To pozwoli ładnie oddzieli się ziarnom.

kuskus8_myfishday

Sałatkę z kuskusu i suszonych owoców układamy na upieczonym łososiu. Dekorujemy plastrami pomarańczy i świeżym rozmarynem. Całość możemy polać sosem, który powstanie w trakcie pieczenia ryby.

 

Pin It

Tagi: