mini_pasztet_myfishday3

Mini pasztet rybny z siei i łososia

Grudzień 12, 2014

Pin It

Pasztety, terriny, pate, grubo zmielone, mocno zmielone, smarowidła, zalane sklarowanym masłem, czy też galaretką z porto bądź sherry. Zjadam wszystko, w zasadzie o każdej porze. Jako obiad, czy jako deser. Często serwuję na obiad plaster terriny na stosie sałat. Polewam zwykłym sosem winegret. Kroję kilka kawałków bagietki i dla mnie sprawa obiadu gotowa.

Pasztety w Polsce, mimo, że te domowej roboty bywają pyszne, ograniczają się tylko do wersji klasycznej, gotowane mięsa, doprawiane grzybami, przyprawami, te bardziej szlachetne z dziczyzną, wszystko mielone i pieczone. Taki pasztet jemy zazwyczaj na kanapce. Ale czas na inne smaki.

Mało znane są terriny, czy pate, pasztety z ryby, z ziemniaków czy innych warzyw. Choć te warzywne powoli goszczą w kuchniach wegetariańskich. Kibicujemy im szczerze. Świat pasztetów to świat bardziej różnorodny niż nam się wydaje, serdecznie zapraszamy, aby zrobić pierwszy krok w tym kierunku, i obiecujemy, że będzie ich więcej.

Przedstawiamy przepis na mini pasztet, często robimy go w formie mini, bo starcza na jedno czy dwa podejścia, nie trzeba go przechowywać długo w lodówce, zwłaszcza, że rybna wersja pasztetu powinna być zjedzona szybko. Elementem koniecznym do zrobienia pasztetu w wersji mini jest posiadanie małej foremki do pieczenia.

 

mini_pasztet_myfishday

Na mini pasztet rybny potrzebujemy

  • świeża ryba, my mieliśmy jedną świeżą sieję, oraz malutki kawałek łososia
  • jajko
  • 1 mała szalotka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tartej bułki i szczypta do obsypania foremki
  • kieliszek sherry
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • gruszka
  • kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, gwiazdka anyżu

 

Jeśli mamy świeżą rybę w całości, patroszymy i filetujemy ją. Na najmniejszym sitku mielimy rybę i szalotkę. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, bardzo dokładnie mieszamy farsz i próbujemy czy jest dobrze doprawiony.

Piekarnik włączamy i rozgrzewamy do 180 stopni.

Foremkę natłuszczamy odrobiną masła i wysypujemy szczyptą tartej bułki. Masą rybną wypełniamy foremką, dokładnie upychamy i ugniatamy ją. Zostawiamy ok. 1 cm wolnego od góry foremki na zalanie go galaretką i ozdoby.

Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 15 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i jeszcze pieczemy 10 minut. Pasztet powinien być gotowy ale musicie to sprawdzić, wbijając drewniany patyczek, jeśli po wyjęciu będzie suchy nasz pasztet powinien być gotowy. Wyjmujemy go i chłodzimy.

Przygotowujemy zdobienie pasztetu.

mini_pasztet_myfishday2

Jedną łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w podgrzanym sherry i czekamy, aż zacznie zastygać. Kroimy cieniutkie plasterki gruszki. Na ostygnięty pasztet układamy gruszkę, ziarna pieprzu, ziela, gwiazdkę anyżu. Gdy sherry zaczyna zastygać musimy wtedy zalać nasz pasztet do wypełnienia całej foremki. I włożyć do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki.

Pin It

Tagi: ,