roladka7_myfishday

Krakersy serowe podane z roladką z sera koziego, łososia i orzechów z pieprzem

Grudzień 15, 2014

Pin It

Dopiero co zaczęliśmy grudzień, myśląc sobie, że mamy jeszcze mnóstwo czasu na wszelkie przygotowania. Otóż nie…Czasu mamy już bardzo niewiele. O ile z menu świątecznym nie ma jeszcze największego szaleństwa, to w kwestii prezentów należałoby być już na finiszu. Ten wpis jest poświęcony tym, którzy o prezentach lubią zapomnieć ale także dla tych, którzy lubią poświęcić  im trochę więcej uwagi. Dziś pomysł na jadalny podarunek.

W zeszłym roku przeszłam chyba samą siebie, uruchamiając wręcz małą manufakturę: smakowe majonezy, pesto, chutney z mango, karmelizowane figi. Naprawdę, bez zbędnej skromności, ja jestem w tej kwestii potentatem :) Choć w zeszłym roku, za ten wyczyn kulinarny, nie od wszystkich otrzymałam owacje na stojąco, to zdecydowane wyróżnienie otrzymałam za serowe krakersy. W takim razie, nie pozostaje nic innego jak podzielić się tym pomysłem z szerszym gronem odbiorców. Poza opcją prezentową, są również doskonałą przekąską. Pytacie gdzie tu miejsce na rybę? Cóż, najlepiej smakują z roladką z sera koziego, łososia i orzechów z pieprzem, na którą przepis również znajdziecie poniżej.

krakersy2_myfishday

Składniki:

Krakersy:

  • 3/4 szklanki sera o ostrym smaku ( ja używam pomarańczowego cheddara )
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/3 kostki masła ( w temperaturze pokojowej )
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka rozmarynu
  • Szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Czarnuszka, mak, gruboziarnista sól

Roladka z sera koziego i łososia:

  • 200 g kremowego serka koziego
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • 2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz
  • Mieszanka drobno posiekanych orzechów ( ja użyłam pistacji, migdałów i orzechów włoskich )

 

Przygotowanie:

Krakersy: W mikserze ucieramy masło, starty ser, sól i rozmaryn. Ucieramy na średnich obrotach,  do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie, dodajemy mąkę, zmniejszamy obroty miksera i mieszamy do momentu całkowitego połączenia się masy maślanej z mąką. Nie martwcie się, że w tym momencie ciasto będzie sypkie i mało zwarte. To nie jest błąd. Tak ma być. Dodajemy wodę i miksujemy, aż ciasto zwiąże się w jednolitą masę. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny. Po upływie tego czasu, wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Im cieniej rozwałkowane ciasto, tym krótszy czas pieczenia i większa chrupkość krakersów. Jeśli nie posiadamy wycinaczki do krakersów czy herbatników, możemy pokroić je ostrym nożem na małe kwadraty lub upiec cały blat ciasta i połamać je dopiero po upieczeniu. Przed włożeniem do piekarnika, cisto należy ponakłuwać widelcem. Dodatkowo, możemy posypać je czarnuszką, gruboziarnistą solą lub makiem. Krakersy pieczemy w temperaturze 180 stopni, na papierze do pieczenia, przez 10 – 12 minut, do momentu, aż napęcznieją a boki ciasta się zarumienią. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, łatwo je przypalić, więc bacznie kontrolujmy je podczas pieczenia.

krakersy11_myfishday

Roladka z sera koziego: Plastry łososia drobno siekamy. Wcześniej posiekane orzechy przyprawiamy znaczną ilością pieprzu. Do miseczki wkładamy pokrojonego łososia, kozi ser, 2 łyżki miodu, sól i dokładnie mieszamy ( najlepiej ręką ). Wymieszaną masę formujemy w roladkę, dokładnie obtaczamy w orzechach a następnie szczelnie zawijamy ją w folię spożywczą. Roladkę wkładamy do lodówki na przynajmniej 20 minut. Jeśli przygotowujemy ją w ostatniej chwili, możemy pozostawić masę w miseczce, obficie posypać orzechami i podać z krakersami w formie dipu.

roladka3_myfishday

Pin It

Tagi:

3 Comments

  1. Milu pisze:

    Świetne! I muszą być przepyszne :)

  2. Dariozka91 pisze:

    ojejciuś ale smakowite muszą być takie domowe krakersy! pychota!