zupa_myfishday1

Orientalna zupa krewetkowa z pędami lotosu i kremowym jajkiem

Styczeń 13, 2015

Pin It

Jeśli Nowy Rok trzeba zacząć z przytupem, to nam trochę nie wyszło. Jakoś bardzo powoli wracaliśmy do codziennych obowiązków. Chociaż nie, do obowiązków wróciliśmy bardzo szybko…wolniej do przyjemności.

Tak czy inaczej, jesteśmy. Co więcej, mamy bardzo dużo blogowych planów na nadchodzący rok. Podkreślamy – planów, nie postanowień. Te drugie zdecydowanie rzadziej dochodzą do skutku. A plan, to plan. Jego trzymać się trzeba. Jeśli dopniemy swego, będziemy bardzo szczęśliwi ale o tym w odpowiednim czasie.

Za oknem pogoda nie rozpieszcza. Jak nie pada, to wieje. Jak nie wieje, to mróz jest nie do wytrzymania. W takie dni, zawsze ratuje mnie zupa. Zresztą,  swojego czasu, zupa była codziennym elementem mojego menu. Mogło nie być śniadania, kolacji ale zupa musiała być. W dodatku każda była dobra. Z czasem kubki smakowe zdecydowanie się wyostrzyły i już nie wszystkie pojawiają się w moim jadłospisie. Te, które w dzieciństwie święciły triumfy zastąpiły inne. I choć nigdy nie wyprę się miłości do pomidorowej czy szczawiowej, to w chwili obecnej zdecydowanym numerem jeden są wszystkie odmiany orientalnych bulionów.

Tym razem wersja gotowana na pancerzach krewetek, z dodatkiem marynowanych pędów lotosu i kremowego jajka. Jeśli zastanawiacie się gdzie zdobyć pędy lotosu czy prawdziwy, wietnamski marynowany czosnek ( który pojawi się w przepisie ), polecamy bazarek na ul. Bakalarskiej.

zup_myfishday2

Składniki na 2 porcje:

Bulion:

  • Pancerze z 12 krewetek
  • Marchewka
  • Cukinia
  • Por
  • 2 ząbki czosnku
  • Laska cynamonu
  • Korzeń imbiru ( ok 3 – 4 cm )
  • Pęczek kolendry
  • Gałązka trawy cytrynowej lub 3 liście kafiru
  • Kilka plasterków papryczki chili
  • Sok z połowy limonki
  • Olej sezamowy
  • Łyżka cukru trzcinowego
  • Sos sojowy

Dodatki:

  • 12 krewetek ( oczyszczonych i obranych )
  • Gryczany makaron soba
  • Marynowane pędy lotosu
  • Marynowany czosnek
  • Kiełki fasoli mung
  • Rzodkiewka
  • Szczypiorek
  • Kolendra
  • Jajko

Przygotowanie:

zupa_myfishday3

Bulion: Pancerze krewetek podsmażamy na suchej patelni, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Do przygotowanego wcześniej garnka wrzucamy pokrojoną marchewkę, cukinię, pora, podsmażone pancerze krewetek, starty czosnek i imbir, pęczek kolendry, trawę cytrynową, laskę cynamonu i chili. Zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy pod przykryciem, aż do uzyskania intensywnego smaku bulionu. Powinno to zająć ok godziny. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces gotowania, możemy użyć gotowego bulionu lub zwykłego rosołu. Wtedy dodajemy tylko orientalne dodatki i gotujemy ok 15 – 20 min. Po tym czasie odcedzamy wywar, zostawiamy nadal na wolnym ogniu i przyprawiamy sokiem z połowy limonki, kilkoma kroplami oleju sezamowego, sosem sojowym ( wedle uznania ) oraz łyżką cukru trzcinowego. Pozostawiamy na ogniu jeszcze parę minut. Surowe krewetki wrzucamy na gorący bulion i i gotujemy 2 – 3 minuty aż staną się różowe.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na serwowanie zupy przygotujcie głęboką miskę. Na dnie umieszczamy sporą porcję makaronu, pokrojoną cienko rzodkiewkę, marynowane pędy lotosu, kilka plasterków marynowanego czosnku, posiekany szczypiorek, kolendrę i kiełki fasoli mung. Wszystko zalewamy gorącym bulionem z krewetkami. Na sam koniec, do talerza wkładamy kremowe jajko – jak je przygotować?

zupa_myfishday4

Jajko kremowe: W małym rondelku zagotowujemy wodę. Taką ilość by przykryła całe jajko. Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy jajko i gotujemy je dokładnie 8 min. Wyciągamy z wody, schładzamy i delikatnie obieramy. Tak ugotowane jajko charakteryzuje się ściętym białkiem i pół na pół ugotowanym żółtkiem.

Pin It

Tagi: , ,