makaron losos myfishday0

Makaron ryżowy z łososiem pieczonym w sosie hoisin

Luty 18, 2015

Pin It

Wszyscy bardzo lubią jak przygotowuję ten makaron. To takie danie, które regularnie powraca na nasz stół. Zmienia się tylko rodzaj samego makaronu, czasami zwykły jajeczny, czasami udon a najczęściej ryżowy. Może i u Was makaron azjatycki z pieczonym łososiem będzie częstym gościem.

Nie ma w tym przepisie żadnych tajnych receptur, czy też składników trudnych do dostania, choć lista zakupowa jest długa. Wymaga jednak poświęcenia odrobiny czasu. Dlatego warto zagonić kogoś do pracy, niech ugotuje makaron, niech przyrządzi fasolkę szparagową czy posieka cebulę. Zatem nie będę się rozpisywać więcej, czas zabierać się za gotowanie. Zwłaszcza, że kurier przywiózł długo oczekiwaną książkę. Warto było na nią czekać i wydać większą sumę. Inspiracja goni inspirację. 100 przepisów na azjatyckie noodle. Oj będzie się działo.

makaron losos myfishday1

Składniki:

  • Makaron ryżowy – porcja dla dwóch osób
  • Filet z łososia – na osobę ok. 150 gram
  • Grzyby mun
  • Cebula 1 mała
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sos hoisin
  • Orzeszki ziemne
  • Limonka
  • Olej sezamowy
  • Sezam biały
  • szczypior

 

Sos jak do sajgonek:

  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

 

Sałatka z fasolki szparagowej:

  • Fasolka szparagowa – dwie garści
  • Sos sojowy ciemny gęsty – 1 łyżka
  • Ocet ryżowy – 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sezam biały

 

Gotujemy fasolkę szparagową w osolonej wodzie. Nie za długo, nie rozgotujmy jej.

Siekamy ząbki czosnku w plasterki i zalewamy wrzątkiem, aby je sparzyć.

Odcedzamy fasolkę. Mieszamy z czosnkiem, gęstym sosem sojowym i octem ryżowym. Pieprzymy i solimy do smaku. Odstawiamy do lodówki. Wszystko to musi się dobrze przegryźć.

W misce zalewamy wrzątkiem grzyby mun.

Makaron ryżowy gotujemy wedle zaleceń producenta.

makaron losos myfishday2

Filety z łososia myjemy i osuszamy. Naczynie żaroodporne wykładam papierem do pieczenia, układam łososia. Polewam go sosem hoisin, dokładnie smaruję rybę, posypuję sezamem. W piecu nagrzanym do 180 stopni wkładamy go (do nagrzanego piekarnika oczywiście) na 18 minut. Zgrajmy to tak, aby w trakcie pieczenia przyrządzić makaron i wyjąć gorącego łososia od razu do podania.

Przygotowujemy sos, którym polejemy makaron, aby nadać mu smak i aby nie był suchy, bo tego nie lubią moi domownicy. Ząbek czosnku siekamy dokładnie, w miseczce mieszamy go z resztą składników: słodkim sosem chilli, sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem i wodą. Mieszamy dokładnie i energicznie, aby wszystko się połączyło.

Odcedzamy grzyby i kroimy na długie wąskie paski. Siekamy orzeszki ziemne. Możemy je lekko podprażyć na patelni.

Siekamy cebulę w piórka i czosnek w plasterki.

makaron losos myfishday3

Patelnię rozgrzewamy z olejem sezamowym. Wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy je delikatnie, dorzucamy grzyby mun, chwilę zamieszamy i wrzucamy ugotowany makaron. Na sporym ogniu smażymy go 1-2 minuty. Przekładamy do miseczek. Polewamy sosem, ja osobiście lubię bardzo dużo sosu. Kładziemy na makaron upieczonego łososia. Do każdej miski również wędruje fasolka szparagowa. Wszystko posypujemy posiekanym szczypiorem, posiekanymi orzeszkami i sezamem. Udekorujmy połówką limonki i podajmy głodnym hienom czekającym przy stole.

Pin It